Отвори го главното мени

Нециклопедија β

Штип

(Пренасочено од Shtip)
Coat of Arms of Štip (with Young Frankenstein Castle).png
Ш Т И П
Земја: Реј-паблик
Мејкит-оуниа
Pегион: Источен
Јазик: Мејкит-оунски
Површина: ?
Население: ?
Надморска височина: ?
Градоначалник: ?
Мапа:

Штип, или ногу често на старио штипски дијалект Шчип, е град у источна Македонија.

Содржина

ИсторијаУреди

Ногу стара историја има овај наш град Штип.

ГеографијаУреди

Ритче-долче, најпознатио рид е Исаро. И две реки, Брегалница и Отиња, шо у поголем дел од времето Отиња нема вода, ама ако, па се рачуна како река. И имаше ногу дрва, ама Симо се шо стигна со бичкијата исече се додека не му се скрши. Иако цело време му викаа да не ги сече дрвата. Затоа сеа останаа само карпи па локалните луѓе го викат „змијарник“.

Административна поделбаУреди

Леваци, Деснаци, Баби, Свињогојство, Сателит Маало, Палестина и ногу други интересни населби.

ДемографијаУреди

Некогаш имало Евреи, ама Хитлер ги собрал. Меѓу луѓето од комшиските градови уште владее мислење дека у Штип има Евреи, па затоа штипјани у околината се познати и како евреи. Иначе има и ногу шопја, шо се дојдени после иселувањето на евреите. У ствари, коа дојделе шопјата од околните „градови“ и села на нив и кажале дека тука има евреи па ги завикале староседелците евреи, а овие ги завикале дојденците шопја. Затоа луѓето тука се делат на градски (евреи) и селски (шопја). А за ситуацијата да е уште позамрсена, коа грците ги протерат наште од Солун (шо е наш град, ама грците ни го земаа), тука дојдат дел од тие солуњани, шо тука се познати како егејци. А башка шо има власи, роми (нема цигани) и турци, па народо тука е турлитава.

ЕкономијаУреди

Жените рмбат по конфекциите, мажите или таксисти или кенлери. И тук-там некој обезбедување.

Туристички локацииУреди

Фрлање камења од Исаро, планинарење по Сутлако, лов на змии, крстарење по Отиња и др. Дојди па ќе се снајдеш.

ПолитикаУреди

Ногу јаки политичари имат излезено од овај град.

Видете исто такаУреди

Надворешни врскиУреди