Отвори го главното мени

Нециклопедија β

Маврово и Ростуша

(Пренасочено од Mavrovo-Rostuša)
Грб? – coming soon
М А В Р О В О     И     Р О С Т У Ш А
Земја: Реј-паблик Мејкит-оуниа
Pегион: Полошки
Јазик: Мејкит-оунски
Површина: ?
Население: ?
Надморска височина: ?
Градоначалник: ?
Мапа:

Маврово и Ростуша се двајца браќа-близнаци од ист татко, ама различна мајка.

Содржина

ИсторијаУреди

Порано браќата-близнаци не биле само двајца, туку мнооооогу повеќе и се викале: Аџиевци и Беличица и Бибај (Бибање) и Битуше и Богдево и Велебрдо и Видуше и Волковија и Врбен и Врбјани и Грекај (Грекање) и Дуф и Жировница и Жужње и Јанче и Кракорница и Леуново и Маврови Анови и Маврово и Нивиште и Никифорово и Нистрово и Ничпур и Ново Село и Орќуше и Присојница и Рибница и Ростуша и Сенце и Скудриње и Сретково и Тануше и Требиште и Тресонче и Церово.

Татко им кога ќе ги викал да му помогнат во цепење дрва немал мака, ама кога ќе требало да седнат на софра да јадат немало место за сите и секој ден викал само по двајца. Другите чекале на ред кога ќе им дојде денот. Ден по ден некој од близнаците ќе умре од глад, а најотпорни на гладот се покажале Маврово и Ростуша. Тие се живи и ден-денес, ама ги има се помалку, оти фаќаат џаде, па на гурбет, по белиот свет.

ГеографијаУреди

Кој ќе учи географија, подобро да има физичко воспитување, а?

Видете исто такаУреди

Надворешни врскиУреди