Отвори го главното мени

Нециклопедија β

Македонски Брод

(Пренасочено од Makedonski Brod)
Грб? – coming soon
М А К Е Д О Н С К И     Б Р О Д
Земја: Реј-паблик Мејкит-оуниа
Pегион: Југозападен
Јазик: Мејкит-оунски
Површина: ?
Население: ?
Надморска височина: ?
Градоначалник: ?
Мапа:

Македонски Брод е име на чамец што никогаш не запловил во море. Иако нема море, Македонија си има брод. (да не се меша со бродовите со темел во Вардар во Скопје).

Содржина

ИсторијаУреди

Многу одамна еден бродец (како ли се викаат жителите овде?) отишол на гурбет во Швицарска. Шетајќи по Цирих, гледа на една зграда пишува “Министерство за поморство“. Прашал еден швицарец: „Како е можно да имате министерство за поморство, а немате море?“ Швицарецот мислел, мислел, мислел, и одговорил: „Па, и вие имате министерство за финансии, а немате пари!“

И така, бродецот кога се вратил во родниот крај предложил местото да го добие името Брод, а подоцна, по окупацијата од Рипаблик од Мејкитоуниа, го добил денешното име што ќе се користи и утре и задутре и секое наредно утре!

ГеографијаУреди

Видете исто такаУреди

Надворешни врскиУреди