Отвори го главното мени

Нециклопедија β

Промени

Главна страница

Додадени 73 бајти, 19:43, 7 март 2009
нема опис на уредувањето
|<div style="padding:0.4em 1em 0.3em;">
[[Слика:Кодот на Вангел.jpg|250px|right|Кодот на Вангел, издание прво]]
'''Вангелштајн''' (познат и како '''Вангел Божиновски''' на јазикот на [[Хунзи]]те) е архитект, познат наркоман и духовен водач на слепите. Неговото име е кованица од зборовите ''Вангел'' и ''Штајн''. Зборот ''Вангел'' (антички македонски: ''ВАΝΓЕΛЕ'' или ''ΒΑΝΓΕΛΙΣ'') потекнува од Античка Македонија каде што значел „''за архитектура''“, а денес cè повеќе се користи поради тоа што модерна Македонија се стреми да ја достигне Античка во нивото на развој и се надева дека ќе успее со воведувањето на овој збор. Зборот ''şteïn'' е од германско потекло, што значи „''камен''“. Од етимологијата на зборовите ''вангел'' и ''штајн'', и нивниот превод ''камен за архитектура'', заклучуваме дека овој човек е пратен од Бога, кој е Македонец, да нè просветли сите. Автор е на Кодот на Вангелштајн, и кодот на куќата на Мајка Тереза.('''[[Вангел Божиновски|повеќе забава!]]''')
</div>
|}
rollback
39
уредувања