Отвори го главното мени

Нециклопедија β

Зелениково

Stubby
Грб? – coming soon
З Е Л Е Н И К О В О
Земја: Реј-паблик Мејкит-оуниа
Pегион: Скопски
Јазик: Мејкит-оунски
Површина: ?
Население: ?
Надморска височина: ?
Градоначалник: ?
Мапа:

Зелениково е тврдина во околината на Скопје, препознатлива по својата црвена боја. Во минатото го носела името Црвениково, но бидејќи сите го мразеле Бранко Црвенковски и не сакале да ги поврзуваат со него си го промениле името во Жолтениково но за да ги заебат Кинезите кои сакале да се населат, на крај се решиле да го прифатат името Зелениково.

Содржина

ИсторијаУреди

Зелениково има долга историја. Во минатото се прославиле како големи и воинствени борци победувајќи ги Црвените Кмери од селото Црвена Вода на планината Китка.

ГеографијаУреди

Има зелени ридови.

Видете исто такаУреди

Надворешни врскиУреди