Coat of Arms of Gostivar (with the Tower of Pisa).png
Г О С Т И В А Р
Земја: Реј-паблик
Мејкит-оуниа
Pегион: Полошки
Јазик: Мејкит-оунски
Површина: ?
Население: ?
Надморска височина: ?
Градоначалник: ?
Мапа:

Гостивар е кнежество во северо-западно јужниот дел на Македонија.

ИсторијаУреди

Името на кнежеството доаѓа од познатата негостопримливост на луѓето кои живеат таму и нивниот обичај да ги фрлаат гостите во жешка негасена вар. Но во текот на големата економска криза гостиварчани се решиле да го развиваат туризмот и така да заработат пари, па почнале да ги менуваат своите навики на негостопримливост. Тие станале толку гостопримливи, што привлекле огромен број на шиптарски туристи кои се уште се на повеќегодишен одмор во Гостивар.

ГеографијаУреди

Планини бели како вар.

Административна поделбаУреди

Кнежеството Гостивар е поделено на повеќе федерални окрузи. Најпознати се: Чајле (тука се произведува чај), Форино (тука се произведуваат Форнети), Добри Дол (познато по својата добра сол), Вруток (познато по вруќите костени) и Горна Ѓоновица (произведуваат многу квалитетни ѓонови за чевли и чизми).

ДемографијаУреди

Шиптарските туристи се множат како бактерии. Имаат неверојатен природен прираст и наталитет од 743,65%.

ЕкономијаУреди

Привлекување на гости и производство на вар.

Туристички локацииУреди

Мавровското ракиско езеро, познато по својата лута вода, која всушност е сливова ракија. Многумина туристи се удавиле, обидувајќи се да го препливаат, несвесни дека ќе се опијанат.

ПолитикаУреди

Цврст тоталитарен режим предводен од туристичкиот водач на шиптарските туристи: Осман Руфију.

Видете исто такаУреди

Надворешни врскиУреди