Отвори го главното мени

Нециклопедија β

Вода

Disambig.gif За други значења, Кисела Вода

Пијеш вода као во, не знаш шта је Н2О!

~ Оскар Вајлд за водата

Вода е материја која, кога Бог го создавал светот, заборавил да ја стврдне и останала течна. Таа е многу опасна по живот, посебно кога ќе ти дојде до гуша, а устата ти е отворена, ти не знаеш да пливаш, плус никаде околу тебе нема појас за спасување, а покрај тоа жеден си, си мислиш дека само малку ако пробаш од неа ќе ти биде супер, кога - ОП! си голтнал малку повеќе од што треба, и опасноста по живот од водата те однела во смрт!

Вода
(во погрешна агрегатна состојба)

Содржина

Мислења за водатаУреди

Дедо ми, Бог да го прости, имаше одлично мислење за водата што гласеше: “Водата е опасна у чевел да ти влезе, а не пак да ја пиеш!“ Затоа, он си маваше секој ден по пола литро ж`та и ич гајле си немаше.

Ама немаше среќа, пред извесно време гробот му го поплави водата од силниот дожд што заврна и сега веројатно се превртуе у гроб! Пошто водата веројатно у чевли му влегла!!!!

Хемиски составУреди

Водата е составена од безброј милијарди капки кои заедно споени создаваат поливалентна врска според следната формула:

                  _,-----._____
                _,-'   .:::. `-._
               /           `-.
               /            .::.
              /      ______    .::\
            ___|    __.-'\ .::.`--._ .:::\
         ___,--'  /   _,'  .:\  : /  `-.::::\
        /  `-.  |  .'    .::\ /    .`:::|
        _|   `. | .'     .::)/     ::\:/
     _,--(`\    \ |/      .::/ ).    .:::V
     / .:._\_\.  ,--. (      .::| /.    .:::|
    /.:_,-'  \_|  \_|      .::|/.    .:::/
    \ < | \   \  .:|      .::||.    .::/
    { <  \` , /\ \  :\      .::|/.    .::/
    | <_ , , ` \,-/\.  |     .:::/.    .:::/
    \ \:`+----'::/ `. |    ..:::|.   .:::/
    | .. `.:::::/   \_|    ..::|:.   .::/
     \ :.  <:::/    \    ..::|:.   .:/
     \_ . <:/      |    ..::|.    ::/
      \__ /      |    .::|.   .:/
        `'       \     ::|.  .::/
                \     ::|.  .::/
                |    .::|.  .::/
                |.. . .:/:. . :(
                /  .:.:/::.  ..:\_
               /   .:::X::.   .::.
               /   .:::/ \_.    .:\
              /    .:|  `.    .:\
              |    .:|   \    .:\
              |    .:|    \    .:\
              |    .::|     \    .:\
              |    .::/     \    .:|
              |    .:/      \    .\
              \   .:|       \   .\
              |   .:/        \   .\
              |   .:|         \    \
              |  .:/          \   .\
              |  .:/           \   .\
              |  .:|           \.  .:\,
              |  ::|            \.  _//.`.
              / .::\            |:._//  .:\
              / _.:::\           L_' |  .:)
              L='``:::/           | || ,-'.:|
             // .::\|            \==\\/_  :|
             /   .::|           /|__///#\  :|
             | _,-._ :/           /\\__//###\ :|
             \/  .://|           \   /####\:|
            /\\  :/,'|           \___/#*`' ||
            |/#\  :|,'|
            |/##\ :|\,/
             /##| :|#\|
             `**|_:|

Агрегатна состојбаУреди

Водата ја има во многу агрегатни состојби, а најчесто во мека, многу мека, течна, тврда, многу рвда и ептен тврда. Во зависност од кој агол се гледа, може да се забележи дека водата најчесто е во хоризонтална положба.

УпотребаУреди

Водата најчесто се употребува во следните случаи: гасење пожар, испирање тоалет-шолја по голема нужда, врнење дожд, кога сакаме некого да оквалификуваме - “мативода“ или “гола вода“, а во посебни случаи се употребува како додаток при консумирање ж`та, демек многу да не печи!

Надворешни врскиУреди